Biciklizam i biciklističke staze

Avanturisti, istraživači, rekreativci i ljubitelji pedalanja na dva točka – na pravom ste mjestu da iskusite nove i nezaboravne vožnje našim prekrasnim krajem. Bilo da više volite vožnju uz rijeke, ili možda kroz šumovita brda i proplanke, ili imate preference da obiđete neko određeno selo ili kraj – pripremili smo nešto za vas. Preporučujemo vam obilježene i markirane staze, dužine od 8 km do 55 km, različitih uspona i težine.


Odaberite stazu koja najbolje odgovara vama i krenite. Put i oznake će vas voditi taman kuda treba da idete, a vama samo preostaje da ih pratite i da uživate u pejzažima koji promiču pored vas. Prva markirana ruta kružno obilazi okolna sela kroz šumovite brdsko planinske krajeve u ukupnoj dužini od 55 km. Ne dajte da vas ovo obeshrabri, ovo je samo jedna, najduža staza. Već druga staza je značajno kraća.

Dužinom od oko 43 km staza prolazi kroz slikovite pejzaže i sela površi Janj, jednog od dva specifična geografska regiona unutar opštine. Ukoliko želite da kombinujete vožnju uz slikoviti vodotok Plive, sa prolaskom kroz zatalasane predjele oko Olićkog jezera i spustom stazom uz rijeku Janj, onda je za vas idealna treća staza.Ukupne dužine od oko 20 km, blagih uspona, ova staza je prati kružnu rutu Šipovo, Dragnić, Olići, Donji Mujdžići, Šipovo.

Dvije najlakše staze prate tok rijeke Plive. Možete da se uputite na 8 km dugačak put do izvora rijeke Plive. Staza je veoma blagog uspona, sa brojnim zanimljivim lokalitetima uz put, pogodnim za pauze i fotografisanje. Ili se možete spustiti nizvodno nekih 23 km do Jajca, i uživajući uz put u pogledu na Plivska jezera, bogatu i raznovrsnu floru i faunu, na kraju stići do mjesta gdje Pliva pada u zagrljaj Vrbasa.

Sve staze odlikuje svjež i čist vazduh, mnoštvo mjesta i vidikovaca pogodnih za pauze i fotografisanje, ili uživanje u pikniku, uz velike šanse da će isti biti propraćen cvrkutom ptica, zvucima zrikavaca, cvrčaka i svježinom debele hladovine u koju se smjestite.

Preporučujemo

Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini
Министарство трговине и туризма

Arhiv

Turistička organizacija opštine Šipovo je po prvi put, u istoriji grada, zvanično osnovana 19.06.2007, od strane Skupštine opštine Šipovo. Njen osnovni zadatak je predstavljanje i unaprjeđivanje turističke ponude opštine. Sjedište organizacije je, u Ulici Gavrila Principa, br. 7a.
Kontakt telefon: +387 (0) 50 371 928.

© Sva prava zadržana 2019 JU TO Šipovo - Izrada prezentacije: Marko Tica