Fotosafari, biljni i životinjski svijet

Očuvanost prirode, raznovrsnost i raznolikost staništa, te specifični klimatski uslovi su pogodovali razvoju i postojanju veoma bogatog biljnog i životinjskog svijeta. Tako da na području Šipova možete otkriti neke vrste koje su davno iščezle na drugim mjestima. Na proplancima između šumovitih brda rastu brojne zaštićene vrste. “Uberite” pogledom ili objektivom vašeg fotoaparata ljubičicu, ciklamu, odoljen, bosanski ljiljan, naprstak, đurđevak…


U isto vrijeme ćete uživajte u divnom mirisu toga cvijeća. Za uživanje u ukusima, tu su, zavisno od doba godine, kupine, maline, šumske jagode, borovnice, divlje kruške i drugo šumsko voće. Dok budete pažljivo obilazili oko grmova šipurka i bijelog gloga, možda ćete imati priliku da ugledate zeca ili vjevericu kako se vera između hrastova i lijeski u potrazi za hranom. Ukoliko kao vaše odredište izaberete prašumu Janj, možete očekivati da ćete vidjeti makar tragove mrkog medvjeda. Naročito u jesen, u podnožju stabala divlje kruške i jabuke.

A po stazicama i oko pojilišta iskusni posmatrači će prepoznati tragove risa, hermelina ili srne. Ljubitelji pogleda u visine će uživati u pogledu na brojne vrste ptica. Veliki tetrijeb, lještarke, jastrebovi, sokolovi, golubovi, djetlići su samo dio vrsta koje svojim perjem ukrašavaju prostranstvo šuma i plavetnilo neba ovoga kraja. Ako ste jedan od onih koji su se uvijek divili graditeljstvu dabrova, preporučujemo vam šetnju uz rijeku Sokočnicu.


Vrijedni neimari su na rijeci izgradili brojne brane, što dodatno oplemenjuje ovaj vodotok. Bajkoviti predjeli Šipova su pravo mjesto da sretnete i druge životinje za koje smo čuli u bajkama i basnama. Zato nemojte da vas iznenadi ni pojava lisice, divlje svinje, a nekada čak i vuka. Uživajte u jednoj od rijetkih očuvanih oaza Evrope i otkrijte floru i faunu ovog kraja na svoj način.

 

Preporučujemo

Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini
Министарство трговине и туризма

Arhiv

Turistička organizacija opštine Šipovo je po prvi put, u istoriji grada, zvanično osnovana 19.06.2007, od strane Skupštine opštine Šipovo. Njen osnovni zadatak je predstavljanje i unaprjeđivanje turističke ponude opštine. Sjedište organizacije je, u Ulici Gavrila Principa, br. 7a.
Kontakt telefon: +387 (0) 50 371 928.

© Sva prava zadržana 2019 JU TO Šipovo - Izrada prezentacije: Marko Tica