Janjski sabor

U duhovnom centru Eparhije bihaćko-petrovačke, kod manastira Glogovac koji se nalazi u selu Babići kod Šipova, održaće se „Janjski sabor”. Ovo je jedinstvena duhovna i narodna manifestacija srpskog naroda Janjske visoravni, ali i jugozapadnog dijelа Republike Srpske. U manastriskoj crkvi, koja je posvećena svetom velikomučeniku Georgiju, služiće se sveta arhijerska liturgija, a potom lomljenje slavskog kolača i bogoslava slavskom žitu. Manifestacija kao i sam manastir prošla je kroz burnu istoriju, bila je zabranjivana…

za vrijeme kоmunističke vlasti (od 1941. godine tadašnja vlas zabranila održavanje manifestacije), da bi ponovo 2. juna 1991. godine se nastavila održavati povodom pedesetogodišnjice genocida nad srpskim narodom. Na velikom i veličanstvenom saboru svake godine okupi se veliki broj vjernika kako iz naših krajeva tako i nama bratske Srbije.

 

PROGRAM SABORA: SUBOTA 14. JUN 2014. GODINE

• 18:00 časova Večernje bogosluženje

• 19:30 časova Koncert etno grupe „Trag“

NEDELJA 15. JUN 2014. GODINE

• 09:45 časova Doček arhijereja

• 10:00 časova Sveta Arhijerejska Liturgija

• 12:00 časova Kulturno-umjetnički program

Preporučujemo

Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini
Министарство трговине и туризма

Arhiv

Turistička organizacija opštine Šipovo je po prvi put, u istoriji grada, zvanično osnovana 19.06.2007, od strane Skupštine opštine Šipovo. Njen osnovni zadatak je predstavljanje i unaprjeđivanje turističke ponude opštine. Sjedište organizacije je, u Ulici Gavrila Principa, br. 7a.
Kontakt telefon: +387 (0) 50 371 928.

© Sva prava zadržana 2019 JU TO Šipovo - Izrada prezentacije: Marko Tica