Aktivni jednodnevni program u prirodi, Šipovo – 1 dan

Šipovo je prekrasni krajiški grad koji se nalazi na krajnjem jugo-zapadu Republike Srpske ili zapadnom dijelu Bosne i Hercegovine. Leži na bisernim, planinskim ljepoticama, rijekama Plivi i Janju, kao i riječicama Sokočnici, Lubovici i Volarici. Ovaj gradić sa oko 10 000 stanovnika, okružen je planinama Vitorog, Plazenica, Ravna Gora, Gorica, Lisina i Čardak i područje je prekriveno šumom. Šipovo je postalo nezaobilazni predstavnik sve popularnijeg seoskog turuzma. Mjesto u kome ćete sigurno uživati u njegovim prirodnim ljepotama, dobroj hrani, ljubaznom i susretljivom stanovništvu. I bar na trenutak zaboraviti grube zakone civilizacije!

Program aktivnosti:

9.00 h Dolazak u Šipovo, mjesto sastanka planinarski dom ili seosko domaćinstvo
9.00 – 10.30 h Doručak dobrodošlice – domaći specijaliteti (uštipci, kajmak, pite, domaće kiselo mlijeko, jogurt i Šipovački hljeb, a uz to i sušeno meso, domaća rakija, salate…).
11:00 – 15:00 h Aktivni programi u prirodi: pješačka tura ili biciklistička tura
Pješačka tura – 2 moguće varijante:
Varijanta 1. Vrelo Janje – Janjski otoci, 11 km, 150 m visinske razlike – 3 sata hoda
Varijanta 2. Planinarski dom – izvori rijeke Plive – ada Sokočica, 11 km, 400 m visinske razlike – 3 sata hoda
Biciklistička tura – 2 moguće varijante:
Varijanta 1. Šipovo- Draganić- Olići- Donji Mujdžići, 19,6 km – 2-3 sata vožnje
Varijanta 2. Šipovo- Izvori Plive – 15,8 km -vožnja u kombinaciji sa pješačkim obilaskom 3 izvora – 1,5 do 2,5 sata vožnje 15:00 h Povratak na lokaciju – planinarski dom ili seosko domaćinstvo 
15:00 – 16:30 h RučaK – domaći specijaliteti prema ponudi (Poklon iznenađenje – Šipovački hljeb i kajmak)
16:30 h Odlazak

Program uključuje: Dva obroka (doručak i ručak); Vodič po programu; Bicikli (ako se klijent odluči za biciklističku turu).

Program ne uključuje: Prevoz do Šipova (organizuje se na upit).

Za pješačku turu preporučujemo da se ponese: 0,5 L -1 L vode; neki slatkiš ili keks; udobna obuća za hodanje; ruksak; kapa ili šešir za zaštitu od Sunca; vjetrovka/jakna.

Preporučujemo

Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini
Министарство трговине и туризма

Arhiv

Turistička organizacija opštine Šipovo je po prvi put, u istoriji grada, zvanično osnovana 19.06.2007, od strane Skupštine opštine Šipovo. Njen osnovni zadatak je predstavljanje i unaprjeđivanje turističke ponude opštine. Sjedište organizacije je, u Ulici Gavrila Principa, br. 7a.
Kontakt telefon: +387 (0) 50 371 928.

© Sva prava zadržana 2019 JU TO Šipovo - Izrada prezentacije: Marko Tica