Školski jednodnevni izleti u prirodi, Šipovo – 1 dan

Šipovo je prekrasni krajiški grad koji se nalazi na krajnjem jugo-zapadu Republike Srpske ili zapadnom dijelu Bosne i Hercegovine. Leži na bisernim, planinskim ljepoticama, rijekama Plivi i Janju, kao i riječicama Sokočnici, Lubovici i Volarici. Ovaj gradić sa oko 10 000 stanovnika, okružen je planinama Vitorog, Plazenica, Ravna Gora, Gorica, Lisina i Čardak i područje je prekriveno šumom. Šipovo je postalo nezaobilazni predstavnik sve popularnijeg seoskog turuzma. Na području opštine je obilježeno više od 100 arheoloških nalazišta. U SR BiH dva lokaliteta na području Šipova su bila obilježena kao II (druga) kategorija spomenika koji se nalaze pod zaštitom države (Registar Spomenika pod zaštitom države). Kao treći spomenik, spomenut je Soko Grad, ali je kategorizaciju tvrđave kao spomenika preduhitrio rat. Gradine, a ima ih preko 30, pripadaju kasno-bronzanom i ranijem željeznom dobu, dakle mogu se datirati u period 1500-1000 g. p.n.e. Naselje Volari je staro ilirsko naselje koje se zvalo Volorai, a zaseok Sarići je nosilo ime Saritte. Vrlo je interesantan i Hrid odnosno Sveto brdo kod izvora rijeke Janja, gdje je u stijeni uklesan natpis iz rimskog perioda.

Program aktivnosti:

09:00 h Dolazak na lokaciju – Planinarski dom
09:00 – 10:30 h Doručak Domaći specijaliteti – uštipci, kajmak, pite, domaće kiselo mlijeko, jogurt i Šipovački hljeb.
11:00 – 15:00 h Aktivni programi u prirodi sa planinarskim vodičem:
Posjeta centru za edukaciju u Glogovcu
U samom centru sa predavačem se vrši upoznavanje sa osnovnim karakteristima prašumskog rezervata „Janj“ i neposredne okoline
Interasantne su zaštićene rijetke biljne i životinjske vrste, nastarija stabla u prašumi itd.
Posjeta lokaciji „puta gljiva“ u Glogovcu (u sezoni nudi se organizovano branje gljiva)
Posjeta manastiru Glogovac
Posjeta prašumskom rezervatu pješačenjem planinarskom stazom koja je duga 13 km, na stazi imaju odmarališta i osmatračnice.Vrijeme potrebno za dolazak do prašumskog rezervata je 2 sata laganog hoda a vrijeme posjete prašumskog rezervatu je 1 sat.
Napomena: Manastir Glogovac, škole u prirodi i prašumski rezervat su povezani.
15:00 h Povratak na lokaciju planinarski dom
15:00 – 16:30 h Ručak Domaći specijaliteti prema ponudi
16.30 – 18.00 h Popodnevne aktivnosti – u saradnji sa školama/profesorima
18:30 h Odlazak

Ponuda uključuje: Dva obroka (doručak i ručak); Planinarski vodič po programu; Cijena ne uključuje: Prevoz do Šipova (organizuje se na upit).

Napomena: za grupe se definiše minimalni broj učenika.

Preporučujemo da se ponese: 0,5 L -1 L vode; neki slatkiš ili keks (ručak je obezbijeđen); udobna obuća za hodanje; ruksak; kapa ili šešir za zaštitu od Sunca; vjetrovka.

Preporučujemo

Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini
Министарство трговине и туризма

Arhiv

Turistička organizacija opštine Šipovo je po prvi put, u istoriji grada, zvanično osnovana 19.06.2007, od strane Skupštine opštine Šipovo. Njen osnovni zadatak je predstavljanje i unaprjeđivanje turističke ponude opštine. Sjedište organizacije je, u Ulici Gavrila Principa, br. 7a.
Kontakt telefon: +387 (0) 50 371 928.

© Sva prava zadržana 2019 JU TO Šipovo - Izrada prezentacije: Marko Tica